Sıkça Sorulan Sorular

Sorularının yanıtlarını bul. Kariyerinde bir adım daha ilerle.

Sıkça Sorulan Sorular

Aradığın Sorunun Cevabı Burada!

  • 1. Almanya’da Çalış hangi kişilerin istihdamını sağlıyor?

    • Belirli bir alanda meslek eğitimi almış meslek lisesi diploma sahibi olan nitelikli uzmanlar
    • Akademik eğitim almış Akademik diploma sahibi olan nitelikli uzmanlar 
    • Bilgi Teknolojileri uzmanları

  • 2. Bilgi Teknolojileri alanında diplomam yok, fakat iş tecrübem var. Almanya’da bir şirkette çalışmam mümkün mü bu durumda?

    Eğer belirli şartları yerine getiriyorsan, diploma sahibi olmasan da istihdamını gerçekleştirebiliyoruz:

    • Son yedi yıl içerisinde en az iki yıllık iş tecrübesini belgeleyen SGK kaydın var.
    • A2 veya üzeri Almanca dil seviyesine sahipsin. Çalışacağın şirketin talebi doğrultusunda bazı özel durumlarda Almanca yerine A2 veya üzeri Ingilizce dil seviyesine sahip olman da yeterlidir.  

  • 3. Diploma sahibiyim. Sadece eğitimimi tamamladığım alanda mı çalışabilirim?

    Düzenlenmiş meslek dalları için geçerli

    • Sahip olduğun diplomanın kapsadığı düzenlenmiş meslek dalı dışında başka bir düzenlenmiş meslek dalında çalışman mümkün değildir.
    • Düzenlenmiş meslek dalında bir diplomaya sahip kişiler, düzenlenmemiş bir meslek dalında çalışabilir.

    Düzenlenmemiş meslek dalları için geçerli:

    • Düzenlenmemiş mesleklerde, diplomanın kapsadığı meslek dalının dışında farklı meslek dallarına da yönelmen mümkündür.

  • 4. Düzenlenmiş meslek ne anlama geliyor?

    "Düzenlenmiş meslek", bir mesleğin uygulanması için gerekli standartları ve kuralları belirleyen, genellikle devlet veya meslek örgütleri tarafından denetlenen bir meslek dalını ifade eder. Bu düzenlemeler genellikle lisanslama, sertifikasyon veya belirli eğitim gereksinimleri gibi kriterleri içerebilir ve hem meslek icra edenlerin hem de hizmet alanların güvenliğini, kalitesini ve standartlarını sağlamak için uygulanır. Örneğin, avukatlık, doktorluk, öğretmenlik veya mühendislik gibi meslek dalları genellikle bu tür düzenlemeler altında faaliyet gösterir.

  • 5. Ailem de benimle birlikte Almanya’ya göç edebilir mi?

    Evet:

    Çekirdek aile (eş ve reşit olmayan çocuklar), anne/baba ve kaynana/kayınbaba seninle birlikte Alman dış temsilciliklerine aile birleşimi vizesi için başvurabilir.

  • 6. Hızlandırılmış denklik prosedürü nedir?

    Almanya’da bir şirketle iş sözleşmesi imzalandıktan sonra, çalışacağın eyaletteki yabancılar dairesi nezdinde senin adına hızlandırılmış denklik prosedürüne başvurmak üzere anlaştığın işvereni vekaletname ile yetkilendirebilirsin. İşveren de bizi (Almanya’da Çalış’ı) yetkilendirebilir.

    Yabancılar Dairesi konuyla ilgili danışmanlık verir ve Türkiye’den aldığın yeterliliklerin tanınması için başvuruya destek olur. Yabancılar Dairesi, Federal İş Ajansının onayını alır. Denkliği veren kurum ile Federal İş Ajansı belli bir süre içerisinde işlemi tamamlamak zorundadır.

    Bu sürecin ücreti 411 Euro’dur. Buna yeterliliklerin denklik prosedürü ücreti de eklenecektir. Şayet incelenmesi gereken tüm şartlar sağlandıysa, yabancılar dairesi ön onayı verir ve bunu işverenine iletir. Bu ön onay eline ulaştığında ulusal vize başvurusu için Alman dış temsilciliğinden randevu alabilirsin, ki bu randevu üç (3) hafta içinde verilmiş olmalıdır. Söz konusu randevu sırasında ön onayın aslını diğer evraklarla * birlikte ibraz etmelisin. Yurtdışı temsilciliği genelde 3 hafta içinde vize başvurusuyla ilgili kararını verecektir. Vize ücreti 75 Euro’dur.

    ** Başvuru sırasında ibrazı gerekli belgelerin listesine yetkili yurtdışı temsilciklerinin internet sitesinde bulabilirsiniz: Vize - Almanya Dışişleri Bakanlığı

  • 7. Mesleki yeterlilik konusunda nerden bilgi edinebilirim?

    Mesleki yeterlilik / diploma denkliği konusunda tüm bilgiler için aşağıdaki linklere göz atabilirsin (linkteki dil seçimi Almanca veya İngilizce’dir):

Kariyerine Almanya'da Yön Vermek İçin İletişime Geç