Düzenlenmiş ve Düzenlenmemiş Meslekler İçin Denklik Prosedürleri
1) Üniversite diploman ile eğitim almış olduğun alanda, Almanya’da doktorluk, öğretmenlik, mühendislik vb. “düzenlenmiş” bir meslek dalında çalışmayı düşünüyorsan, öncelikle oradaki yetkili kurum tarafından denklik işlemini yaptırarak meslek icra etme izni alman gerekir. Bu izin belgesi, ulusal vize başvurusunda Türkiye’deki Alman dış temsilcilikleri tarafından talep edilmektedir.
2) Meslek lisesi veya Akademik diploman varsa ve örneğin bilgisayar bilimi, ofis elemanı, otel çalışanı vb. gibi “düzenlenmemiş” bir meslek dalında çalışmak istiyorsan iki farklı uygulama söz konusudur:
- Çalışmak istediğin meslek dalında son beş yıl içerisinde en az iki yıllık iş tecrübesine sahip değilsen, Almanya’daki yetkili kurum tarafından denklik işlemi yaptırarak mesleki yeterlilik onayı alman gerekir. Almanya-Türkiye arası denklik ortaklığı doğrultusunda, söz konusu denklik prosedürünü Almanya’ya giriş yaptıktan sonra gerçekleştirmen mümkündür. Ülkeye giriş yaptıktan sonra denklik sürecini başlatıp aktif bir şekilde takip etme sorumluluğu, nitelikli işçi adayı ve işverendedir.
- Çalışmak istediğin meslek dalında son beş yıl içerisinde en az iki yıllık iş tecrübesini belgeleyen SGK kaydın varsa, sahip olduğun diplomanın Almanya’da resmi olarak tanınmasına gerek yoktur. Bu uygulama, düzenlemeye tabi olmayan her meslek dalı için geçerlidir.
3) Bilgi Teknolojileri meslek dalına özel durum: Diploma sahibi olman gerekmiyor. Bilgi Teknolojileri alanında son yedi yıl içerisinde en az iki yıllık iş tecrübesini belgeleyen SGK kaydın varsa, denklik prosedürüne gerek olmaksızın Almanya’ya gelip mesleğini icra edebilirsin.
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/de/interest/finder/profession
linki altında, “Anerkennungs-Finder” butonuna tıklayarak, mezun olduğun meslek dalının denklik prosedürünü yürüten yetkili kurum, gerekli belgeler, masraflar vb. gibi bilgilere ulaşabilirsin.
Diploma denkliği nasıl ve nereden alınır?
Anabin veri bankasından alınan denklik sonucu:
Yurtdışı Eğitim Araştırma Merkezi (ZAB) web sitesinde yer alan anabin veri bankasından, Almanya dışında bir ülkeden alınan eğitim ve diplomanın denkliği konusunda bilgi alabilirsin. Diploman, anabin veri bankasında “H+“ olarak listeleniyor ise bu, diplomanın Almanya’dan alınan bir diplomayla eşdeğer olduğu anlamına gelir.
Diploma değerlendirmesi:
Mezun olduğun Üniversite/yüksekokul veya bölüm anabin veri bankasında listelenmiyor veya yüzde yüz denklik sonucu vermiyorsa, diploma değerlendirmesi için ZAB’a veya yetkili kuruma başvurman gerekir.
Bu resmi değerlendirme, Türkiye’deki Akademik kalifikasyonunun yanı sıra diplomanın içeriğini açıklar ve diplomanın mesleki ve akademik açıdan Alman eğitim standartları ile eşdeğerliliğini belgeler.
Yetkili kurum, gerekli belgeler, masraflar vb. detaylı bilgilere bu linkler üzerinden ulaşabilirsin:
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/de/interest/finder/profession (“Anerkennungs-Finder”)
Mavi Kart EU
§ 18b Abs. 2 AufenthG yasası doğrultusunda Mavi Kart EU, sadece dört yıllık eğitim sonucu alınan Üniversite diplomasına sahip nitelikli uzmanlara veya yukarıda belirtilen şartları yerine getiren Bilgi Teknolojileri uzmanlarına verilir.
Mavi Kart EU bir oturum iznidir. Avrupa dışı nitelikli uzmanlara bir takım kolaylık sağlar ve onları Almanya’ya temelli göç konusunda teşvik etmeyi amaçlar.
Mavi Kart EU, belirli bir maaş kademesinde Federal İş Bulma Kurumu’nun (BA) onayı gerekmeksizin verilir; göç eden kişi ve ailesine, aile birleşimi veya Almanya’da süresiz oturum hakkı gibi hususlarda kolaylıklar tanır.
Mavi Kart EU sahibine 27 ay süre sonunda yerleşim izni alabilme hakkı verilmesi söz konusu kolaylıklardan biridir. Avrupa Ortak Referans Çerçevesi (GER) kapsamında Almanca B1 dil seviyesinin belgelenmesi durumunda ise, bu süre 21 aya kadar düşmektedir.
Mavi Kart EU ancak Almanya’ya giriş yaptıktan sonra, müracaat sonucu Yabancılar Dairesi tarafından verilir. Vize zorunluluğu olan bir üçüncü ülke vatandaşı olarak Almanya’ya çalışma amaçlı gelebilmen için ise, Türkiye’deki Alman dış temsilciliklerine ulusal çalışma vizesi başvurusunda bulunman gerekir.
Almış olduğun ulusal çalışma vizesi, Almanya’ya giriş yapmanın akabinde yetkili Yabancılar Dairesi tarafından Mavi Kart EU’ya dönüştürülecektir.
Mavi Kart EU aşağıdaki şartlar doğrultusunda alınabilir:
- Üniversite diplomasına sahip olunması
- Düzenlenmiş bir meslekte çalışılacak ise, meslek icra etme izninin olması
- Bilgi Teknolojileri uzmanının son yedi yıl içinde en az iki yıllık iş tecrübesini belgeleyen SGK kaydı olması
- Bir iş sözleşmesi
- Yıl bazında belirli asgari brüt maaş (Her takvim yılı için belirlenen ve şart koşulan asgari maaş, bir önceki yılın 31 Aralık tarihine kadar Federal İlanlar Dergisi’nde duyurulur ve www.make-it-in-germany.com sitesinde yayınlanır)
- Mezuniyet alanında istihdam